Creatief in woord en beeld
Home » Blog » Geloven of niet?

Geloven of niet?

Gepubliceerd op 9 januari 2019 om 12:20

Het geloof daar wordt momenteel heel wat over gezegd, geklaagd en gescholden. Terecht, de Nashvillle-verklaring veroordeelt o.a. homosexualiteit en transgenderisme. Omdat hier al heel veel over geschreven is wil ik dat niet ook nog eens doen. Wat ik wel wil doen is kijken wat godsdienst in het algemeen voor mij betekent.

 

Mijn ouders zijn allebei niet gelovig en zo ben ik ook opgevoed. Altijd naar Openbare scholen geweest in plaats van scholen met den Bijbel. Negatief werd er nooit over welke godsdienst dan ook gesproken thuis en dat getuigt van respect.  Sommige mensen waren gelovig en andere mensen niet.

 

Toen ik een leeftijd had bereikt waarop ik zelf leerde nadenken wilde ik ook wat meer weten over God. Wie is dat dan en hoe werkt het? Tja ik ben mijn hele leven nogal leergierig geweest en nog eigenlijk. Altijd alles willen weten. De kinderbijbel stond in de kast en dus maar eens gelezen. Vanaf dat ik kan lezen, lees ik alles wat los en vast zit dus dat was niet vreemd. Ik vond het een boek met mooie verhalen en dat was het dan ook wel weer.

 

Nog wat ouder ben ik me ook gaan interesseren voor andere geloven dan het zo gebruikelijke Christelijke geloof hier in Nederland. Veel gelezen over de Islam, het Hindoeïsme, Jodendom en zelfs Voodoo. Het Boeddhisme ook, dit is technisch gezien echter geen geloof maar een levenswijze.

 

Naast dat ik er in ieder geval algemene ontwikkeling door opdeed leerde ik ook dat de meeste geloven erg op elkaar lijken. Je behoort volgens een aantal regels te leven en dan doe je het goed volgens dat geloof. Daar is eigenlijk niet zo heel veel op te zeggen alleen wat ik kwalijker vind, is dat als je je niet aan die regels houdt dan hoor je er niet bij en ben je dus slecht. Elk geloof vindt zichzelf het beste en is intolerant naar andersdenkenden. Dat heb ik dus nooit begrepen omdat geloven altijd uitstralen dat alles liefde is en tolerant zijn naar andere barmhartig is. Maar je mag niet echt anders zijn want dan word je veroordeeld.

 

Inmiddels weet ik al jaren dat geen enkel geloof bij mij past, ik houd niet zo van hokjes. Vrijheid en respect voor iedereen, dat is waar ik in geloof. Verbaast over de ondertekening van de Nashville-verklaring ben ik dan ook niet. Zolang alle geloven zichzelf superieur vinden boven andere zal dit niet veranderen.

 

Ik wens iedereen veel tolerantie toe!

 

@Ingrid Aanen


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.