Creatief in woord en beeld
Home » Blog » De muur

De muur

Gepubliceerd op 17 januari 2019 om 15:45

Trump wil een muur bouwen aan de grens met Mexico. Van 15 meter hoog en dik 3000 km lang. Afgezien van allerlei problemen met landeigenaren langs de grens zal het puur technisch wel haalbaar zijn. Financieel is het al een ander verhaal. Historisch gezien is hij op dit punt zeker niet uniek.

 

Van heel lang geleden als we bijvoorbeeld naar China kijken, zie je een eeuwenlange historie van muren om bepaalde delen van het toenmalige rijk heen. De laatste stukken van de bekende Grote Muur die nog goed genoeg zijn om te betreden zijn inmiddels verworden tot een toeristische trekpleister.

 

Meer recentelijk en wat dichterbij de Berlijnse muur. Hoe dat is afgelopen weten we allemaal. Ik kan me nog goed de tv-beelden herinneren toen de muur werd opengebroken en de Oost-Duitsers juichend West-Berlijn werden binnengehaald. Dit zijn maar twee voorbeelden, de geschiedenis leert ons dat muren om een gebied heen niet beklijven.

 

Hoewel je een huis niet zonder muren kan bouwen en je als bewoner een muur in de vorm van een heg of schutting plaatst om je eigen kleine postzegel van deze aardbol heen, wordt de muur verder toch vaak als negatief bestempeld.

 

In de psychiatrie vindt men een muur om jezelf heen bouwen niet heel gezond. Laten we nog eens wat uitdrukkingen en gezegden bekijken.

Een muur van onbegrip. Van het kastje naar de muur sturen. Muurbloempje zijn. Met de rug tegen de muur staan.

Toch niet echt positief te noemen.

 

Tenslotte is het moreel verwerpelijk om een muur te plaatsen met doel om een bepaalde groep mensen buiten te houden. Ik hoop echt dat we iets verder zijn in onze beschaving. Misschien vergis ik me daar lelijk in, Trump heeft me al eerder verbaasd dus het is afwachten of de muur er echt gaat komen.

Vooralsnog heb ik mijn twijfels.

 

@Ingrid Aanen


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Mies Huibers
2 jaar geleden

Het zijn enge dingen die muren. Die in Berlijn heb ik in 1972 gezien (4e klas Duits). Indrukwekkend was het wel.

Ingrid
2 jaar geleden

Een paar jaar na de val ben ik geweest, toen ook nog erg indrukwekkend. In 2016 nog een keer geweest, totaal anders. Gelukkig weer een geheel en toch ook nog steeds indrukwekkend. Ja muren doen wat met mensen.

Frank
2 jaar geleden

Mis de muur om Israël heen. Muren lossen niets op. Vrij naar Maarten van Rossem.

Ingrid
2 jaar geleden

Muren lossen inderdaad niets op. Bedankt voor je reactie Frank.