Home » Boekrecensies » De engel van Detroit - Ap van der Meulen

De Engel van Detroit - Ap van der Meulen

 

Wie is Ap van der Meulen?

Begonnen in 1979 als journalist en sinds 1993 werkzaam bij de televisie als programmamaker. Zijn debuutroman De Erfenis verschijnt in 1995. Pas 21 jaar later verschijnt zijn roman De engel van Detroit waarin zijn werk voor tv en zijn journalistieke kant samen komen.

Inhoud

Leo Kolberg besluit Nederland te ontvluchten en strijkt neer in Detroit. Zijn ontslag als welzijnswerker en een dramatisch tv-optreden zijn de zichtbare redenen voor zijn vertrek. Al snel bekruipt je het gevoel dat er meer aan de hand is. Een tijd lang overdenkt Leo zijn leven in de anonimiteit van een vervallen miljoenenstad. Wanneer hij echter een heldhaftige daad verricht en opgemerkt wordt door de media kan hij niet langer ondergedoken blijven met alle gevolgen van dien.

 

Achtergrond

Deze roman gaat over de teloorgang van Detroit, ooit groots in de auto-industrie en niet te vergeten de muziek. Daarnaast wordt feilloos weergegeven hoe meedogenloos sommige grote ego’s opereren in televisieland. Waar het echter uiteindelijk om draait bij deze roman is verlies. Het grote verlies dat Leo en zijn familie hebben geleden en hoe de verschillende gezinsleden hiermee omgaan.

 

Conclusie

De schrijfstijl is zodanig dat ondanks de problematiek het verhaal makkelijk te lezen is. Deze roman dwingt je tot doorlezen en laat je nadenken. Wat mij betreft een aanrader.

 

Info

Titel: De engel van Detroit

Auteur: Ap van der Meulen

ISBN: 9-789461-538956

Aantal bladzijde: 260