Home » Boekrecensies » De Libische Jaren - San Daniel

De Libische Jaren - San Daniel

 

Wie is San Daniel?

San Daniel is wijnboer geworden en heeft het academische leven jaren geleden achter zich gelaten. Hij woont nu in Andalusia, Zuid-Spanje. Het dorp herkende hem als een verloren zoon en sloot hem in haar armen. In een omhelzing die zich nimmer meer zou laten verbreken. San Daniel brak met zijn vorige leven en werd gelukkig en vond zichzelf terug na jaren geleefd te zijn.

Achtergrond

Een autobiografisch verhaal dat zich afspeelt in Libië in de beginjaren zestig. San-Daniel neemt ons mee in de wereld van de grote oliemaatschappijen. Daniels vader is een technisch olie specialist en wordt samen met het gezin telkens vier jaar ergens ter wereld geplaatst om raffinaderijen te bouwen. Ditmaal in Libië, een land wat zelf deze technologie niet in huis had. 

 

Inhoud

Heel indringend weet hij de haat cultuur te beschrijven die daar heerst tegen alles en iedereen die niet-moslim is. Je leert gaandeweg het verhaal hoe moeilijk en eenzaam het is voor vrouwen om daar te wonen en hoe beklemmend het is om te moeten leven als westerse familie in een omgeving waarin men geen enkele tolerantie kent en alle christenhonden vervloekt.

 

San-Daniel schuwt niet om ook de westerse arrogantie aan de kaak te stellen.

 

Daarnaast leer je ook de verschillende gezinsleden kennen en hun onderlinge verhoudingen wat het verhaal completeert. Uiteindelijk wordt de stemming in Libië steeds grimmiger en veranderen de pesterijen in wreedheden. De familie is hun leven niet meer zeker en wordt gedwongen om te vluchten uit Libië.

 

Ook nu in het huidige politieke klimaat is deze geschiedenis weer zeer actueel. 

Ondanks het zware onderwerp is het bijzonder prettig leesbaar. Eenmaal begonnen met lezen kon ik het in ieder geval niet meer weg leggen.  

 

Info

Titel: De Libische Jaren

Auteur: San Daniel

Aantal pagina's: 172

ISBN: 978-90-484-3190-8