Home » Boekrecensies » Voor wie ik heb liefgehad - Marcel Vaarmeijer

Voor wie ik heb liefgehad - Marcel Vaarmeijer

 

Wie is Marcel Vaarmeijer?

 

 

Om te ontsnappen aan pleeggezinnen en kindertehuizen in zijn jeugd besluit Marcel om bij de Marine te gaan. Een serie columns over zijn marine tijd verschijnt in het NRC Handelsblad. In 1996 ontstaat hieruit zijn eerste boek ‘Oorlogsvloot in Vredestijd’ In de jaren erna volgen nog een aantal kinderboeken en romans waaronder ‘De gloriedagen van Walter Gom’

 

Inhoud

Louise Veldman woont op negentigjarige leeftijd in een verpleeghuis wanneer ze anoniem haar vroegere dagboeken toegestuurd krijgt. Fabio, een bevriende verpleger, leest haar de dagboeken voor. Zo leer je Louise niet alleen kennen als jong meisje, ook de keuzes die ze maakt in de Tweede Wereldoorlog worden indringend beschreven. De consequenties en de invloed van die keuzes op haar verdere leven vormen een indrukwekkend verhaal.

 

Mijn mening

Naast dat je een kijkje krijgt in het leven van Louise in het verpleeghuis, waar de meest kolderieke gebeurtenissen plaatsvinden leer je Louise beter kennen door middel van de voorgelezen dagboeken. Deze afwisseling van scenes maken de vaak droeve en uiterst serieuze dagboekverhalen goed leesbaar.

 

Het verhaal is gebaseerd op het leven van Marcels moeder. Louises personage is zo beschreven dat je soms erg om haar moet lachen en soms kun je haar wel wat doen. Hieruit blijkt dat Marcel niet schuwt om ook de mindere kanten van Louise weer te geven, waardoor er een zeer realistisch beeld wordt geschetst.

 

De schrijver heeft me laten lachen, huilen en nadenken. Meer kun je toch niet wensen van een boek? Een verhaal dat nog wel een poosje in mijn hoofd zal blijven zitten.

 

Info

Titel: Voor wie ik heb liefgehad

Auteur: Marcel Vaarmeijer

ISBN: 9789024570942

Aantal bladzijde: 320

Website: http://marcelvaarmeijer.nl/