Creatief in woord en beeld
Home » Columns » Archief columns » Spijkerbroeken en een kittig jurkje

Spijkerbroeken en een kittig jurkje

 

Een wat schimmig zaakje, heel veel jonge mensen die druk rondlopen en meezingen met de muziek die best wel hard staat en spijkerbroeken. Heel veel spijkerbroeken. In allerlei kleuren en vooral maten, heel veel verschillende maten. Met denim is iets raars aan de hand. Ineens heb je dan niets meer aan een simpele Nederlandse maat. Alleen te koop in Amerikaanse maten. Dat is nog tot daaraantoe maar met één maat kom je er dan niet. Twee moet je er weten, die van je omvang en die van de lengte van je benen. Tja en dat weet ik dan dus effe niet uit mijn hoofd. Was het nou zus of zo? Waarom heb ik thuis niet even in een oude spijkerbroek gekeken welke maten mijn bevallige figuurtje omsluiten?

 

Spijkerbroeken, ik draag ze graag. Verschillende kleuren hangen er in mijn kast, toch heb ik meestal de gebruikelijke blauwe aan. Gemakzucht? Waarschijnlijk, tot mijn verdediging kan ik zeggen dat meer mensen daar last van hebben als ik zo eens om me heen kijk. Het staat iedereen en het zit lekker. Er zijn natuurlijk gelegenheden te verzinnen waar ik in een strak jurkje beter tot mijn recht kom maar ach, zo vaak komen die niet voor. De jurkjes hangen braaf naast elkaar in de kast te wachten op kittige tijden.

 

Ondanks dat een spijkerbroek heel stevig is kunnen ze ook slijten heb ik ondervonden. Bij mij is dat van ouderdom. Er zijn mensen die kopen ze al zo, met gaten erin. Mijn ding is het niet, die gaten en scheuren in kleding. Mijn ene blauwe is nu aan het rafelen, bij de gulp. Ook zo’n fijne plek om slijtplekken te hebben. Mijn andere blauwe, zo’n lekkere skinny heeft een rits die zich ineens spontaan bij tijd en wijle alvast opent. Allebei een probleem in de erogene zone. Zegt dat iets over mij of over de kwaliteit van de broeken? Ik ga er niet over nadenken en wil gewoon een nieuwe blauwe.

 

De harde muziek komt inmiddels mijn oren uit en ik heb geen zin om allerlei broeken al springend dicht proberen te doen in een krap en bezweten pashokje om achter de juiste maten te komen. Eerst maar eens thuis kijken of ik die nog kan achterhalen al voor ik een nieuwe poging onderneem. Misschien toch eens kijken naar al die andere broeken die niks hangen te doen in mijn kast. Wie weet hoe leuk ze me staan.

 

 

@Ingrid Aanen 12 April 2016