Creatief in woord en beeld
Home » Columns » Archief columns » Worden de doden minder dood

Worden de doden minder dood

 

Vergeven, het blijft moeilijk voor velen. Ik zal er geen doekjes om winden, het is ook moeilijk! Met name bij verschrikkelijke, in de media groot uitgemeten gebeurtenissen wil er nog wel eens een discussie ontstaan op de diverse fora. Laten we gelijk maar even een recent drama erbij pakken. Zouden we de co-piloot die zelfmoord pleegde en 149 onschuldigen met zich mee nam de dood in, vergeving moeten schenken? Nu ben ik geen slachtoffer in deze gelukkig, dus er valt voor mij weinig te vergeven, maar stel dat je een familielid of vriend bent van deze onschuldige slachtoffers. Kun je dat dan ook? 

 

Stel dat je hem niet vergeeft, worden de doden dan minder dood? 

 

De dader, in dit geval vind ik wel dat ik over een dader mag spreken omdat het allemaal gepland blijkt te zijn. Zijn zoekopdrachten op Google vooraf, over het afsluiten van de cockpit deur en de technische gegevens op de zwarte doos die melden dat hij vlak voor het neerstorten nog even extra gas heeft gegeven, getuigen daar van. De dader is dood. Ik denk niet dat hij er iets van merkt of je hem vergeeft of niet en zou hij dat wel doen dan is dat niet relevant. Het gaat namelijk niet om hem. 

 

Het is een totaal verkeerde keuze die de man gemaakt heeft, laat ik daar heel duidelijk over zijn. Maar vergeven betekent niet dat je het vergeet en al helemaal niet dat je de daad goedkeurt. Met vergeven bereik je alleen dat je de pijn en woede en verdriet bij jezelf kunt loslaten. Vergeven heeft alles met jezelf te maken en niet met de ander. Het is weer een weg vooruit, voor jezelf. 

 

Natuurlijk zal er tijd over heen gaan voordat je hier toe in staat bent. Met enorme bewondering zag ik, bij één van de vele rampen die we laatste tijd over ons heen hebben gekregen, een familielid op tv, die een ongelofelijk verlies had geleden, zeggen niet boos te zijn. De man begreep heel goed dat wraakgevoelens alleen maar in de weg zouden staan bij de verwerking van zijn grote verlies. Hoewel het verdriet van zijn gezicht was af te lezen straalde hij ook een soort rust uit. Het was een indrukwekkende getuigenis van wat vergeven kan betekenen. 

 

@Ingrid Aanen 3 april 2015