Creatief in woord en beeld
Home » Columns » Buxusmot

Buxusmot

 

Als ik langs de voortuin van mijn buurman loop valt de belabberde status van zijn heg me op. Het is een buxushaagje. Eerlijk gezegd heeft het altijd last gehad van een gebrek aan levensenthousiasme maar de huidige staat is om te huilen. Buxusmot schiet door mijn hoofd, de alarmklokken die daarover worden geluid in de media zijn ook mij niet ontgaan.

 

De met zorg in vorm gesnoeide buxuskip zal in stand moeten worden gehouden. Bussen gif worden er leeggespoten over de zielige ogende struikjes. Terwijl de natuur, zoals altijd, zelf een oplossing heeft voor deze overmatige vraatzuchtigheid van een van haar schepsels. Meesjes vinden deze buxusmot een lekkernij en vreten de mot in grote getallen op. Helaas ook die inmiddels met gif bespoten zijn. Je leest nu al berichten over de vele dode vogels en egels die gevonden worden. Of ze echt doodgegaan zijn van het gif roept de eeuwige twijfelaar herhaaldelijk op de social media? Laten we het erop houden dat gif voor geen enkel levend wezen goed is.

 

Waar men ook veel gif voor gebruikt is de bestrijding van onkruid. De mens is helaas lui geworden en vindt van alles uit om zich maar niet te hoeven inspannen. Waarom zou je nog op de knietjes het onkruid weg halen tussen je tegels? Ben je gek, gewoon even spuiten of hele flessen met schoonmaakazijn leeggieten over je groen geworden tegels. Helaas verdwijnt al die troep in het grondwater en verspreidt zich daardoor over een veel groter oppervlakte en beschadigt de leefwereld van veel insecten.

 

Misschien is het een idee om wat minder spastisch te doen als er een tegel een beetje groen is uitgeslagen. Zet gewoon de borstel erop als je het per se groenvrij wilt hebben. En dat onkruid? Ach ga er eens lekker bijzitten en trek het met de hand uit of met behulp van een tuinhaakje. Heerlijk ontspannen en ik heb al menige oplossing bedacht terwijl ik zo bezig was. Onkruid in de border tussen je planten? Pak een schoffel en je zult zien hoe snel alles is losgehaald.

 

'Ja daar heb ik geen tijd voor,' hoor ik vaak. Tja iedereen bepaalt natuurlijk zelf waar je je vrije tijd aan besteedt. Ik hoop alleen dat we wat bewuster omgaan met de natuur en laten we dat kleine beetje dat we nog niet verziekt hebben als mens, proberen gewoon natuur te laten zijn.

 

Oh ja en als er geen mezen in de buurt zijn misschien toch die afschuwelijk lelijke buxusstruikjes vervangen door wat anders? Alles is goed in dat geval wat mij betreft.

 

@Ingrid Aanen 27 Mei 2018