Creatief in woord en beeld
Home » Columns » De capuchon

De capuchon

 

Om mezelf af en toe eens los te scheuren van het computerscherm ga ik meestal dagelijks een stuk wandelen. Ik houd van opschieten dus ik loop in een soort van marcheerpas door de wijk. Vaak loop ik dezelfde route. Hierdoor ben ik volledig op de hoogte van de stand van zaken in elke voortuin. Vooral die geheel zijn leeggehaald en weer opnieuw worden opgebouwd hebben mijn speciale aandacht. Zo af en toe mompel ik een groet want dat doen we hier nog in het dorp. Verder gebeurt er weinig op die wandelingen. Tot vandaag.

 

Bij het oversteken van de weg naar de volgende wijk zie ik hem al aan komen schuifelen. Wat me onmiddellijk opvalt is zijn donkere jas met capuchon. Hij loopt een beetje voorover en de capuchon is zodanig groot dat het zijn hele gezicht verbergt. Het is al dagen droog en zeer weinig wind. Gezien de temperatuur is een iets dikkere jas wel lekker buiten maar een capuchon op? Tikje overdreven als je het mij vraagt. Een normaal mens zou de man waarschijnlijk niet eens opmerken en gewoon voorbijlopen.

 

Ik behoor echter niet tot het normale ras maar ben behept met een enorme fantasie. Mijn schrijversgenen zijn er verrukt van, bij tijd en wijle. Onmiddellijk scan ik de man en zijn nabije omgeving. Hij is alleen afgezien van het kleine witte hondje wat met hem mee schuifelt. Zijn gezicht kan ik niet zien maar aan zijn lengte, en de grote handen moet het haast wel een man zijn. Hij loopt wat vreemd en draait zijn lichaam weg van me als ik dichterbij kom. Voor mij is het duidelijk, de man wil niet gezien worden. Waarom niet, heeft hij wat op zijn geweten? Is het een terrorist die ondergedoken zit bij zijn vriendin? Werd ze het zat dat hij constant binnen zat en heeft hem gedwongen de hond uit te laten?

 

Met een glimlach om mijn mond om de fantasie die zich onmiddellijk als een film afspeelt in mijn hoofd vervolg ik mijn weg. Of zal ik hem volgen? Nee, laat ik niet doordraven. In gedachten wens ik hem beterschap want hij zal toch wel gewoon verkouden zijn met die capuchon op? Of niet…?

 

 

@Ingrid Aanen 14 Oktober 2016