Creatief in woord en beeld
Home » Columns » Grijs

Grijs

 

Wat lees ik toch veel uitgesproken meningen op het internet. Zo is het en niet anders. Het doet me denken aan mijn tienerjaren. Een mening had ik toen ook, het was of zwart of wit. Eigenlijk heel simpel, er was alleen maar keuze uit twee. Je was voor of tegen. Het maakte het leven makkelijk. Zo star als een bepaalde groep anonieme twitteraars nu, was ik niet. Met goede argumenten kon je me laten switchen van zwart naar wit of andersom. Het bleven wel maar twee keuzes.


Naarmate ik ouder werd kwam het leven af en toe op de deur tikken en werd het steeds moeilijker om alleen in zwart of wit te denken. De kleuren die eigenlijk geen kleuren zijn voldeden niet meer. Ik leerde een heel scala aan nieuwe kleuren kennen, grijs wel vijftig tinten. Het werd niet makkelijker met al die keuzes maar wel interessanter. Ik leerde ook wat een compromis betekende waardoor het begrip voor de andere partij meegroeide.


Tegenwoordig is alles grijs. Nee niet mijn wereldbeeld, mijn glazen zijn meestal half vol. Mijn meningen daarentegen zijn vaak grijs, er zijn vaak zoveel kanten aan een zaak dat grijs altijd een prachtige kleur blijkt. De ene keer wat lichter grijs dan de andere keer. 


Totdat er iets gebeurt wat je vol in je hart raakt en geen enkele tint grijs meer voldoet. Zoals een Irakese jongeman die in Duitsland een jong meisje heeft verkracht en vermoord. Vervolgens vlucht hij en zijn hele familie onder andere naam laf naar Irak terug. De vragen die hierover rijzen laat ik even achterwege. Het enige wat ik kon bedenken was, die man moet gepakt en voor de rechter gebracht, hetgeen gelukkig ook gebeurd is. Die gerechtigheid is zo helder daar kunnen geen vijftig tinten grijs tegenop.

 

@Ingrid Aanen 11 Juni 2018