Creatief in woord en beeld
Home » Columns » Het kan toch allebei?

Het kan toch allebei?

De felheid waarmee beide kampen elkaar bevechten verbaast me. Waarom? Ze kunnen naast elkaar bestaan en elkaar zelfs aanvullen. Ik heb het over de reguliere geneeskunde en de alternatieve geneeswijzen. Dat je kritisch bent op de ander is alleen maar goed, dat houdt elkaar scherp. Wat ik nogal eens mis is kritisch zijn op het eigen kamp en dat geldt dus voor beide partijen.

 

Ik heb enorme bewondering voor de reguliere geneeskunde. Wat men inmiddels kan in bijvoorbeeld een operatiekamer vind ik indrukwekkend en allerlei onderzoeken tegen levensbedreigende ziektes die plaatsvinden hun labs petje af. Laten we eerlijk zijn, als er geopereerd moet worden kun je echt niet zonder ze. Aan de andere kant heb ik zelf ondervonden dat de alternatieve geneeswijzen ook hun steentje kunnen bijdragen.

 

Jaren geleden had ik een kwaal waarvoor ik medicijnen moest slikken. Toen ik vrij snel de zwaardere variant kreeg toegeschreven, vroeg ik hoelang? De arts haalde de schouders op en mompelde iets van levenslang. Verder kon men niets meer voor mij betekenen, leer er maar mee leven. Zelfs met medicijnen had ik nog pijn en levenslang slikken vervulde mij met afgrijzen.

 

De homeopathische arts waar ik terechtkwam kijkt niet alleen naar de kwaal maar beoordeelt heel je lijf en je levenswijze. Samen stel je een plan op om bepaalde processen in je lijf te versterken waardoor datzelfde lijf in staat wordt gesteld zichzelf te genezen. Het heeft bij mij gewerkt, ik slik al jaren geen medicijnen meer en de kwaal is verdwenen. En tegelijkertijd werden door dit genezingsproces ook nog even wat andere kwaaltjes aangepakt.

 

Ben ik nu helemaal voor alternatieve geneeswijzen en helemaal tegen de reguliere geneeskunde? Nee, ik denk dat ieder mens uniek is en wat voor de een helpt zal de ander niet helpen. Gelukkig ben ik een gezond mens, mocht ik echter weer iets krijgen dan zal ik elke keer opnieuw bepalen wie mij het beste zou kunnen helpen op dat moment. Belangrijk is dus dat je die keuzes ook hebt.

 

Zullen we ophouden elkaar te beschimpen en te bevechten? Alles waar je de andere partij voor uitmaakt geldt ook voor de jouwe. Beide partijen hebben hun goede en slechte kanten. Wil je daar niet voor openstaan en per se van een partij gebruik maken, ga je gang. Laat een ander echter ook die vrijheid, ook al is het niet jouw waarheid.

 

En ik wil toevallig uit twee vaatjes tappen, mag het alsjeblieft?

 

@Ingrid Aanen 11 Oktober 2017