Home » Columns » Ik ruik er zelfs aan!

Ik ruik er zelfs aan!

 

Boeken, ik zou ze niet weg kunnen denken uit mijn leven. Al vroeg door mijn ouders meegesleurd naar de bibliotheek ben ik gaan lezen en er nooit meer mee gestopt. Boekenkasten vol in mijn huis. Altijd op tafel wel een stapeltje nog te lezen boeken en in mijn hoofd een ellenlange lijst nog aan te schaffen exemplaren. Ik behoor tot die rariteitenclub die een boek per se vast willen houden, de achterkant lezen, even wat pagina’s doorbladeren en ik ruik er zelfs aan.

 

Jaren geleden deed de e-reader zijn intrede in de boekenwereld. Voor sommigen en daar behoorde ik ook toe een ware aardverschuiving. Dat had niets met een boek te maken en daar deed ik niet aan mee. Wat later toen ik in het bezit van een tablet was daar weleens een boek opgelezen maar dat bevestigde alleen maar mijn vooroordelen, nee alleen echte boeken voor mij.

 

Niets zo veranderlijk als de mens. Door enthousiastelingen in bepaalde boekengroepen op social media wordt mijn interesse toch gewekt. Vaak (niet altijd) veel goedkoper dan een papieren versie, de hoeveel leeslicht kun jezelf instellen, zeer licht in de hand en er kunnen drieduizend boeken op. Wat wil je nog meer? Na een grondige informatieronde bij een aantal gebruikers moet ik bekennen dat ik sinds kort een heuse e-reader heb aangeschaft. Terwijl ik het kleinood uitpak verbeeld ik me dat het stapeltje boeken op tafel mij licht verwijtend aankijkt. Geen nood, jullie worden allemaal nog gelezen en er worden ook zeker nog meer papieren boeken aangeschaft in de toekomst.

 

Want waarom zou ik moeten kiezen? Je kunt ze beide naast elkaar gebruiken. Het eerste e-book wat ik aangeschaft heb is Judas van Astrid Holleeder, op papier overal uitverkocht. Omdat het e-book niet onder de vaste boekenprijs valt zoals het papieren boek wel doet kunnen leveranciers er mee stunten. Wat geregeld hele leuke actieprijsjes oplevert. Ik blijf tenslotte wel een Nederlandse.

 

Enthousiast neem ik contact op met mijn drukker om te informeren naar een e-book versie van mijn eigen boeken. Helaas blijkt een e-book laten maken en daarna beschikbaar houden voor de diverse onlinesites me te duur. Ik beloof mezelf als ik ooit nog eens een klapper schrijf zoals Judas dan komt er ook een e-book van. Ben alleen bang dat het nog wel even gaat duren. Kleine troost: tot die tijd kun je aan die van mij tenminste ruiken.

 

 

 

@Ingrid Aanen 10-Nov-2016