Home » Columns » Maar iedereen doet het!

Maar iedereen doet het!

 

‘Ik zal het maar bekennen, ik doe het ook.’ De bekentenis van een sidekick van een bekende dj live op de radio. Een luid gebrul steeg op uit de radiostudio. Het klonk tot mijn verbazing als gejuich. Een beetje beschamend maar toch klonk er vooral opluchting doorheen.
‘Ja we doen het tenslotte allemaal.’ zei de bekende dj. Alsof dat het minder erg maakte.

Waar gaat dit over? Over appen achter het stuur. Nou heren, toevallig waren het allemaal heren in de studio, ik heb nieuws voor jullie. We doen het níét allemaal. Ik bijvoorbeeld doe het niet. Nooit. Mijn telefoon zit in mijn tas en daar blijft tie totdat ik op de plaats van bestemming ben. En nog veel belangrijker ik weet zeker dat ik niet de enige ben. Er zijn echt veel meer mensen die niet appen achter het stuur. Mensen die net als ik niet de verantwoordelijkheid willen dragen om de veroorzaker van een auto-ongeluk te zijn met blikschade of nog heel veel erger.

Vervolgens wordt er besproken dat er maar een apparaat uitgevonden moet worden zodat je niet meer kon appen achter het stuur. Ongelofelijk toch? Er moet maar iets uitgevonden worden omdat meneer gedwongen moet worden om te stoppen met appen. Wat dacht je van een beetje beheersing aanleren? En dat apparaat bestaat al, dat is je eigen hersenpan!

Een programma waar veel mensen naar luisteren heeft toch een bepaalde verantwoordelijkheid wat betreft de inhoud van de boodschappen die ze verspreiden. Ik vind dit geen juiste. Met het steeds harder schreeuwen dat iedereen het maar doet probeer je alleen maar je eigen schuldgevoel te verkleinen. De boodschap had moeten zijn: blijf gewoon met je poten van de telefoon af als je achter het stuur zit!

 

@Ingrid Aanen 28 nov 2017