Creatief in woord en beeld
Home » Columns » Persvrijheid, geen water bij de wijn

Persvrijheid, geen water bij de wijn

 

Op deze internationale dag van de persvrijheid giet het pijpestelen. De hemel laat zijn tranen stromen. Best begrijpelijk als je bekijkt hoe het nu met de persvrijheid is gesteld in de wereld.

 

Dat de persvrijheid van belang is in een democratie lijkt me evident. Elke regering hoort getoetst te worden op haar handelen. De voor- en tegenargumenten van een onderwerp of het handelen van een persoon of partij openbaar kunnen publiceren is een recht van elke journalist.

 

In 1993 vond de VN dat ook en riep de internationale dag van de persvrijheid uit om regeringen bewust te maken en deze vrijheid te handhaven. Sindsdien worden er elk jaar lijstjes uitgespuugd met in volgorde de landen waar de persvrijheid hoog in het vaandel staat of in het geheel niet meetelt.

 

Tja dat bijvoorbeeld Turkije ergens onderaan bungelt is niet erg verwonderlijk met hun gevangenissen vol met journalisten. Helaas is de lijst lang met landen waar je opgepakt wordt of erger als je iets schrijft waar de machthebbende partij niet van gediend is.

 

Dat je het min of meer verwacht van een aantal landen maakt het niet minder erg. Dat het echter slechter gaat over de hele wereld met de persvrijheid zou ieder van ons zich zorgen over mogen maken. Recentelijk nog president Trump die de pers uitscheldt en sommige pers weigert. Alles wat hem niet zint noemt hij fake news. Wat een voorbeeld geeft hij weer af.

 

Nederland staat hoog op het lijstje van 2017, in ieder geval in de top tien. Toch zijn in Nederland ook verontrustende berichten over persvrijheid. Zou het overwaaien uit Amerika? Een paar recente voorbeelden: politieke partij Denk heeft journalisten de deur geweigerd bij hun verkiezingsbijeenkomst. Nog maar heel kortgeleden dat VVD-voorzitter Keizer een aantal journalisten de toegang weigerde bij zijn persconferentie. Met name dat Eric Smit van Follow The Money de toegang werd ontzegd is nogal autoritair gedrag aangezien Eric Smit de dubieuze deal van Keizer aan het licht heeft gebracht.

 

Journalisten onderling zullen hun vinger wel aan de pols houden en het publiek hierover informeren. Ik hoop dat onze aanstaande nieuwe regering het dictatoriaal gedrag een stevig halt zal toeroepen.

 

De regen is inmiddels gestopt en een waterig zonnetje doet zijn uiterste best. Zou de natuur een voorspellende gave hebben? Laten we het hopen.

 

@Ingrid Aanen  03 Mei 2017