Home » Columns » Show it baby!

Show it baby!

Er zijn vele verschillen tussen man en vrouw. Gelukkig maar anders werd het hier zo saai. Ondanks dat ik feminist ben, ik vind namelijk dat mannen en vrouwen hetzelfde zouden moeten verdienen voor hetzelfde werk en dat als mannen mogen autorijden vrouwen dat ook mogen. Ben ik dan feminist? Ondanks dat ben ik als vrouw gek op mannen. Stiekem moet ik wel lachen om hun super korte maar kernachtige antwoorden die je vaak krijgt nadat jezelf een A4 nodig hebt gehad ze iets duidelijk te maken. De eigenschap waar ik echt jaloers op ben, die ik in ieder geval mis is je uiterst comfortabel voelen over je eigen kunnen. Even generaliserend gezegd hebben mannen die eigenschap in overvloed en vrouwen over het algemeen niet.

 

Als ik een stukje heb geschreven en uiteindelijk na wat aarzeling gepubliceerd, vind ik het bijzonder fijn als iemand een duim omhoog doet of iets aardigs zegt. Heb ik toch altijd het gevoel, pfff gelukkig maar, alsof ik het dan zelf ook goed mag vinden. Terwijl ik genoeg mannen ken die zouden zeggen, heb je mijn stukje al gelezen, goed he? En he waarom niet? Waarom twijfel ik over mijn eigen kunnen of dat nou schrijven, fotograferen of koken is. Altijd toch weer die bevestiging nodig. Nou zou me dat bij dat laatste voorbeeld persoonlijk geen biet uitmaken, bij de eerste twee wel. Natuurlijk is er altijd iemand die het beter kan dan jij. Klopt, maar dat wil niet zeggen dat dat van jou daarom slecht is.

 

In de loop van de jaren gaat het me wel iets beter af. Door cursussen te volgen, hoe meer kennis hoe meer vertrouwen. Daarnaast ook omdat er verschillende positieve geluiden zijn geweest van mensen die ik hoog acht. Mensen die het professioneel gemaakt hebben en mij op verschillend gebied geprezen hebben. Dat helpt. Wat ik ook geleerd heb is dat je het zelf goed, leuk of aardig moet vinden en dat het er eigenlijk niet toe doet wat een ander ervan vindt. Is dat misschien het geheim van die heerlijke zelfbewuste mannen? Natuurlijk zijn complimenten leuk maar niet zaligmakend.

 

Mag ik hierbij iedere onzekere ziel oproepen om niet meer bang te zijn voor zichzelf en frank en vrij je creatieve uitingen te laten zien. Het is zonde om al die pareltjes te laten verstoffen in onzekerheid.

 

 

@Ingrid Aanen  5 Mei 2017