Home » Columns » Sorry!

Sorry!

 

Opvallend in het nieuws de laatste tijd verschillende mensen die in het openbaar sorry zeggen. Toch komt het er niet bij iedereen zo gladjes uit.

 

Er zijn mensen die met gebalde vuisten en verbeten lippen toch het woord er niet uitgeperst krijgen. Dat ene woordje. Vijf letters, niet meer en niet minder. Een klein woord met soms grote gevolgen.

 

Anderen gebruiken het weer te pas en te onpas. Vaak uit onzekerheid gooien ze nog maar eens een keer een overbodig ‘het spijt me’ eruit.

 

En dan zijn er mensen die het slinks op een, voor hun eigen gewin, bewust gekozen moment zeggen. De bovenstaande voorbeelden geven wel aan dat op een juiste manier sorry zeggen nog niet zo makkelijk is.

 

Terwijl een spontaan welgemeend het spijt me zo ongelooflijk veel goed kan doen. Het geeft erkenning van het onrecht of verdriet dat je voelt. Het maakt niks ongedaan maar het helpt in de verwerking. Als het onderwerp van je boosheid sorry zegt wordt je boosheid al minder.

 

Een sorry uitgesproken onder dwang of een overduidelijk niet oprecht excuus vergroot de ellende alleen maar. Het geeft geen enkele erkenning van wat jij voelt, het geeft alleen de egoïstische motieven bloot van degene die zijn zogenaamde verontschuldiging maakt.

 

Soms hoor je vrienden onderling zeggen: ‘je hoeft nooit sorry te zeggen.’ Ik ben het daar niet mee eens. Sorry zeggen is niet verkeerd. Het haalt de eventuele scherpe randjes eraf en je geeft de ander de erkenning die erbij hoort. Heel wat moediger dan maar te zwijgen.

 

Ook in de gedigitaliseerde wereld zie ik het zelden. Misschien is het de tijdgeest en past een sorry, de echte dus, niet meer in deze snelle omgeving? Gisteren las ik in een forum een reactie waarin iemand zich verontschuldigde voor een eerder te snel getrokken conclusie. Ik was blij verrast het te lezen. Sorry zeggen of schrijven is gelukkig nog niet uitgestorven doch wel zeldzaam en dat vind ik op zich bedroevend.

 

Met het risico ouderwets gevonden te worden zal ik indien nodig zeggen of schrijven:

Een welgemeend sorry!

 

 

@Ingrid Aanen 07 sep 2016