Creatief in woord en beeld
Home » Columns » Zoveel pluisjes zoveel plannen

Zoveel pluisjes zoveel plannen

 

Zachtjes blaas ik een pluisje los. Het warrelt nog even om mijn hoofd alsof het afscheid wil nemen en wordt dan meegevoerd door de wind. Waar zou het helemaal heen gaan? Hoe zou het zijn om op te kunnen springen en meegevoerd te worden door de wind hoog boven alles uit. Zwevend boven alle geluid, lak hebbend aan de zwaartekracht. Zou ik daar antwoorden vinden in de stilte? Antwoorden op vragen als zal ik de boel verkopen en weggaan? Of toch maar blijven? Doe ik het eigenlijk wel goed?

 

Vooral die laatste vraag stel ik mezelf nog weleens. Goed, wat is goed? Wie bepaalt dat eigenlijk of het goed is wat je doet. De gedachte dat alleen jijzelf bepaalt of je leven goed is komt bij me op. En zo is het, het doet er niet toe wat een ander vindt. Jijzelf bepaalt hoe jouw leven eruitziet en als je dat laat afhangen van andermans ideeën dan leef je niet jouw leven.

 

Als je echt grote plannen hebt vind je het natuurlijk belangrijk wat bepaalde mensen in je omgeving ervan vinden. Waarschijnlijk zijn dat de mensen die van je houden. Zou het niet zo zijn dat juist omdat ze van je houden, ze jouw ideeën en plannen goed, mooi of geweldig vinden? Als het jou vooruithelpt waarom zouden ze niet blij voor je zijn? Mochten jouw nieuwe plannen of zelfs levenswijze, misschien na wat gesprekken echt niet aanvaard worden dan kun je je afvragen of de vriendschap wel echt vriendschap is of dat angst of jaloezie een rol spelen.

 

De tegenwind die je misschien ervaart kan je helpen om overbodige ballast overboord te zetten. Soms is het nodig om je los te breken uit misschien wel innige banden die het wel goed met je menen maar nogal verstikkend zijn. Ze houden je te stevig vast en belemmeren je weg vooruit. Voel je dat je deze nieuwe weg in moet slaan, ga er dan voor. Samen met de mensen die enthousiast zijn over je nieuwe plannen.

 

Ik blaas nog een pluisje los. Het dwarrelt omhoog, de wind neemt het mee. Ik kijk het na en denk zal ik wel of zal ik niet?

 

 

@Ingrid Aanen 23 April 2017